Doe eens iets onverwachts, geloof je hart, verlaat het gebaande pad en zie wat er van komt.

We zeiden het al eerder. Iets groots begint vaak met iets kleins (zie vorige blog). Het begon in november vorig jaar toen we in de Fabriek de 400-jarige vriendschap tussen Nederland en Turkije vierden met een lunch waarbij 20 ondernemers uit Deventer van Nederlandse en Turkse afkomst aanwezig waren. De lunch was een groot succes en resulteerde in het voornemen om in het voorjaar van 2013 een gezamelijke studiereis naar Istanbul te organiseren.

Het voornemen was niet loos want afgelopen april zijn wij met 10 Deventer ondernemers naar Istanbul afgereisd. De reis was mooi, of eigenlijk meer dan mooi. Het was een masterclass Turkije waarin we in hoog tempo het land hebben verkend; zowel cultuur, natuur, bouwkunst, zakendoen, en de Turkse keuken kwamen aan de orde. De gastvrijheid waarmee dit alles ging gepaard was hartverwarmend; de Turken nemen geen genoegen met half werk dus bij elk bezoek werden we verrast door een heerlijk ontbijt, lunch of diner.

Ook de samenstelling van ons multi-culti gezelschap was bijzonder. Ieder zijn rol en ieder zijn vrijheid. Selma presteerde het om op hoge hakken van minstens 15 cm de stad door te lopen, Celal kon instant zaken voor elkaar krijgen en Mutlu vertaalde als een professional. Alles was tot in de puntjes geregeld. Er is gelachen, gehuild, gepraat en geluisterd. De vriendschap is hechter geworden en de plannen voor een nieuwe studiereis staan in de steigers.

Turkish Consulate

Deventer ondernemers op bezoek bij het Nederlandse consulaat in Istanbul.

Wat ons betreft mag het in de openbaarheid gebracht worden. Istanbul en Turkije hebben er sinds onze reis een paar grote fans bij. En zakendoen in Turkije? Kansen te over! Met een groei van zo’n 5,6 % per jaar is de economie in Turkije in tegenstelling tot de eurozone “booming”. Vergrijzing is hier een onbekend fenomeen. De politieke situatie is stabiel en de wegen naar het Oosten maar ook naar het Westen liggen open. Kortom, een grote jonge bruisende bevolking op de grens van Europa en Azie, met een gezonde financiële sector vraagt om interesse vanuit onze kant, of Turkije nou wel of geen lid is van de euro.

Iets groots begint vaak bij iets kleins, iets onverwachts, een initiatief dat wordt genomen door één of twee mensen die even de focus verliezen en het gebaande pad verlaten. En dat is precies de filosofie van SabbaticalNu. Doe eens iets onverwachts, geloof je hart, verlaat het gebaande pad en zie wat er van komt. Voordat je het weet eindigt het in iets moois en had je het -achteraf- nooit willen missen!

Mocht je interesse hebben in onze vervolgreis die in de herfst gepland staat kom dan naar de presentatie van onze studiereis op 7 juni om 18.00 (aanvang 17.30) in de Fabriek (Sijzenbaanplein 14 in Deventer) of neem contact op met Floor.Weijman@gmail.com. De vervolgreis zal ingaan op een aantal thema’s zoals duurzame ontwikkeling, alternatieve energie, marketing, (interculturele) coaching, en wat geïnteresseerde deelnemers nog meer aanbrengen.

Floor Weijman (06-81202966)

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>